Bitcoin en Belasting

Bitcoin en Belasting

Bitcoin en belasting een interessant maar daarentegen ook een uitdagend onderwerp.Bitcoin en belasting

Zoals de Belastingdienst zegt: Over het vermogen dient belasting betaald te worden over het jaar waarin de aankoop is gedaan. Bijv. U heeft in januari 2017 30 bitcoins gekocht met een waarde van € 953,-* per bitcoin totale waarde € 28.590 ,-. De waarde van die bitcoin wordt dus gerekend als vermogen en zal dus meegenomen moeten worden in Box 3 overige bezittingen.

Echter hoeft er pas vermogensbelasting betaald te worden vanaf € 25.000,- (2017). Heb je dus 30 bitcoins gekocht in 2017 dan is het dus aftikken bij de belastingdienst. In dat geval betekend dat 1,2% over het vermogen boven de € 25.000,-. Daar staat tegenover dat wanneer je dat vermogen deelt met een fiscaal partner er geen belasting betaald hoeft te worden.

Prima natuurlijk maar wat gebeurd er dan in 2019? In dat geval zal de peildatum 1 januari 2018 zijn. Ben je op dat moment in bezit van die 30 bitcoins, dan klinkt het in één keer heel anders. Diezelfde 30 bitcoins zijn nu namelijk een stuk meer waard. De actuele koers van vandaag ligt immers op € 2265,-* per bitcoin.

Dat betekend dus een totale waarde van € 67.950,-. Toch een klein voordeeltje misschien voor 2018 is de vrijstelling verhoogt naar € 30.000,-. Hartstikke leuk natuurlijk. Daarentegen zul je toch moeten betalen. Gesteld dat je over € 37.950,- een percentage van 0,6% belasting betaald. Jaaa. De belastingdienst is wat betreft het vermogen een beetje soepeler geworden.

Handel je veel in bitcoins of andere cryptomunten, dan loop je wel het risico in Box 1 aangifte te moeten doen over de handelswinsten.

Even kort samengevat:

 • De eerste €70.800 van je vermogen betaal je 0,6% belasting.
 • Over het bedrag daarboven tot €978.000 betaal je 1,3% belasting.
 • Over het bedrag boven €978.000 betaal je 1,61% belasting.

Aan de andere kant is natuurlijk de vraag „hoe weet de belastingdienst dat ik in het bezit bent van zo’n cryptomunt″. Onduidelijk is eveneens of de elektronische munt (fiscaal)-juridisch als geld gezien kan worden.

De online aangifte tool heeft de bitcoin inmiddels toegevoegd onder:

 • Overige bezittingen, zoals:
  • virtuele betaalmiddelen (bijvoorbeeld bitcoins)

Kortom geef jij je bitcoins aan of niet?

Ben je ondernemer en handel je of ben je in het bezit van Bitcoins? U huidige boekhouder durft zijn vingers er niet aan te branden? Vraag dan eens een aantal offertes bij ons aan. Ga naar het formulier en vul het vrijblijvend in.

*bron: bitcoinweb 

4 thoughts on “Bitcoin en Belasting

 1. Lauren de Bruijn

  Ik wist niet dat bitcoins in overige bezittingen meegenomen moeten worden! Mijn broer is een MKB-er, en hij vindt het moeilijk om alle zijn belastingen zelf te rekenen omdat zijn business met bitcoins te maken heeft. Ik zorg ervoor dat hij dit artikel leest en een belastingadviseur inschakelt!

  1. Team Nueenboekhouder Bericht auteur

   Er is wel een verschil in handelen in Bitcoins en het in bezit hebben van Bitcoins en hoe je deze aangeeft. Het is inderdaad van belang om daarover goed geïnformeerd te worden om naheffingen te voorkomen, ondanks dat het voor de Belastingdienst op dit moment nog lastig is de controleren of iemand Bitcoins heeft of niet.

 2. Pim

  Dankjewel voor dit artikel over bitcoins en belasting. Interessant dat je pas bij 25.000 belasting hoeft te betalen over je bitcoin vermogen. Ik zou ook graag een paar bitcoins kopen, maar ik weet niet of die momenteel nog veel winst zullen opleveren.

  1. Team Nueenboekhouder Bericht auteur

   Goedemorgen Pim,

   Onze nederige excuses voor de enorm late reactie, door een systeemfout was het niet mogelijk reacties op onze blog te kunnen beantwoorden.
   Wij zijn geen bitcoin experts, wel kunnen we zeggen dat de aanschaf van bitcoins wel aardig aan de prijs zijn. Als je echt geïnteresseerd bent in crypto currency, dan zijn er ook nog wel andere aanbieders, waar het wel rendement heeft.

   Met vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *