e-boekhouden versus boekhouder

Met software programma’s als e-boekhouden zou je bijna denken dat het beroep van boekhouder uitgestorven is. Het programma kan immers bijna alles wat je nodig hebt, dus waarom nog een boekhouder in dienst nemen?

Een softwareprogramma (zoals bijvoorbeeld e-boekhouden, of visma accounting, of andere) richt zich vooral op de zaken die in ieder geval nodig zijn. Ga hierbij dus uit van het noodzakelijke dat gedaan moet worden vanuit de belastingdienst. Soms zitten hier ook nog wel extra handigheden of hulpmiddelen in. De toegevoegde waarde van een boekhouder is dat die op de hoogte is van extra regels die specifiek voor jouw branche of jouw situatie van toepassing zijn.

Hierbij valt te denken aan extra startersaftrek, een eenmalig voordeeltje door gewijzigde regelgeving, of door het (niet) behalen van een bepaalde winst of urencriterium. De meeste software heeft deze wijsheid niet in zich, en het is daarom handig om een boekhouder regelmatig naar je administratie te laten kijken. Toegegeven, als startende ondernemer wordt je via allerlei manieren wel gewezen op de startersaftrek en soms ook nog wat andere regels, dus wellicht dat je daar nog wel aan denkt. Maar dan nog moet je dit wel op de juiste manier regelen natuurlijk.

Er zijn ook veel ondernemers die van alles aftrekken want “ik heb toch een eigen zaak, dus kan ik ook alles wat ik koop op de zaak kopen” maar dat is natuurlijk ook niet het geval. Je moet het wel gebruiken voor je werkzaamheden (of het moet in ieder geval aannemelijk zijn dat het aangeschafte product of dienst gebruikt wordt voor je werkzaamheden in het bedrijf). En als je een zakendiner of zakenlunch hebt, dan betekent het ook niet meteen dat je de btw hiervan mag terugvragen. Het gaat hier om kosten van een horecagelegheid en dat zijn weer speciale gevallen.

Genoeg reden dus om TOCH een boekhouder naar je administratie te laten kijken, al was het maar om snel foutjes uit het geheel te halen. Maar zoals ook eerder op deze website beschreven: vaak is het geld dat je besteedt aan een boekhouder ook weer snel terugverdiend.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *