Wat is de taak van een boekhouder?

Iedereen stelt zichzelf wel eens die vraag. En ook wij doen dat. Wat is nou eigenlijk de taak van een boekhouder?

De gedachte die bijna iedereen heeft: de taak van een boekhouder is eenvoudig. Het doen van de administratie. Het verzorgen van de omzetbelasting. Het doen van de inkomstenbelasting. Af en toe wat adviezen. En het opstellen van een jaarrapport.

Het klinkt heel simpel, desondanks is de taak van een boekhouder inmiddels veel omvangrijker geworden. Aan de ene kant verzorgt hij nog steeds dat de administratie in goede banen wordt geleidt. Aan de andere kant is de boekhouder ook steeds meer een adviserende rol gaan innemen. Met de komst van digitaliseren denken veel ondernemers hun administratie prima zelf te kunnen verzorgen. Dit door middel van geavanceerde software pakketten. Integendeel!

De taak van een boekhouder

Natuurlijk houdt een boekhouder zich bezig met de administratie. Dat is immers het belangrijkst. Maar de boekhouder van tegenwoordig is niet meer zoals vroeger “een stoffige man voor de cijfertjes”. De boekhouder is een financieel adviseur geworden. En de eigenwijze ondernemers onder ons, zoals de eigenaar van on bedrijf ;), denken alles zelf te kunnen doen. Dit terwijl een boekhouder juist de ondernemer kan ontzorgen, waardoor de ondernemer meer tijd heeft om te ondernemen.

Wat aan de andere kant wellicht frappant is, dat met de komst van software, de boekhouder desondanks duurder is geworden in plaats van goedkoper. Terwijl er uiteindelijk minder werk voor een boekhouder is.

Maar ook dit is verklaarbaar. De boekhouder heeft door de komst van software, daardoor meer tijd over om die adviserende rol te kunnen vervullen.

Verdient een boekhouder zich terug?

De conclusie is dat een boekhouder zichzelf altijd terug verdient, ondernemers hebben dit helaas niet altijd door en besluiten dingen zelf te doen met bestaande software.

Kortom, neem een boekhouder, het scheelt u immers de zorgen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *