
Wat is een gecertificeerde boekhouder?
Ik kom het vaak tegen tijdens mijn werk als telefonisch acquisiteur voor administratiekantoren. De ondernemer die ik aan de lijn heb verteld dan doodleuk; “ik heb al een boekhouder, die voor een paar tientjes per jaar mijn administratie verzorgt en ik ga niet overstappen, want boekhouders zijn altijd te duur”. Dit is een klassiek voorbeeld van een ondernemer die niet bij een gecertificeerde boekhouder zit. Door mijn gedrevenheid en passie om een ondernemer echt te kunnen helpen, vraag ik natuurlijk altijd door.
Vrij beroep / gecertificeerde boekhouder
Zoals vele ondernemers niet weten, zijn enkele administratieve beroepen “vrij” om te beoefenen. Ik kan mezelf morgen, bij wijze van, inschrijven als administratiekantoor. Ik heb namelijk de kennis, kan wel een beetje rekenen en weet hoe ik met software om moet gaan. Betekent dit ook gelijk dat ik kwaliteit kan bieden? Natuurlijk niet!
Veel kleine ondernemers en starters denken vaak het budget niet te hebben om een goed administratiekantoor voor hun administratie in te schakelen. Automatisch gaan ze dan op zoek naar en “goedkope boekhouder”, die uiteindelijk een dure boekhouder blijkt te zijn, omdat deze “goedkope boekhouder” in veel gevallen niet de kennis heeft om de fiscale voordelen uit te zoeken en wat wel en niet meegenomen mag worden in de boekhouding. Deze groep ondernemers brengen vaak onder bij familieleden. Familieleden die ergens op een administratieafdeling van een bedrijf werken en wel eens een factuurtje ingeboekt hebben. Die in hun vrije uurtjes deze ondernemers wel willen ondersteunen met met hun “administratie problemen”.
Dan komt het; de omzetbelasting of de IB aangifte moet gedaan worden en de inloggegevens van Digi D worden zonder pardon gegeven aan deze “zogenaamde boekhouders”, dit terwijl de belastingdienst nadrukkelijk iedereen het advies geeft je inloggegevens nooit aan derden te geven!! Een goede, gecertificeerde boekhouder met beconnummer zal nooit om je inloggegevens vragen. Deze boekhouder doet netjes een aanvraag bij de belastingdienst of hij namens u en uw bedrijf de zaken mag behartigen, u ontvangt vervolgens een bevestiging met een activeringscode thuis op het adres waar u ingeschreven staat. Die activeringscode dient doorgegeven te worden aan de boekhouder, die dan uw aangifte en belastingzaken kan regelen als intermediair.
Tip voor ondernemers: Geef dus nooit en te nimmer je inloggegevens aan iemand. Doet een boekhouder dit wel, vraag dan altijd of hij/zij een beconnummer heeft. Heeft hij/zij dit niet, vraag je dan eens af of je überhaupt zaken wilt doen met deze boekhouder.
Zoekt u wel een gecertificeerde boekhouder? Vul dan het contactformulier in, wij zoeken een partner bij u in de regio.