
Zakelijke administratie eisen?
Iedereen heeft er mee te maken, de belastingdienst. Niet altijd even prettig, maar het hoort er simpelweg gewoon bij. Zo is dat zeker ook het geval voor ondernemers, daar zijn er namelijk ook nog de nodige eisen die gesteld worden aan de administratie die gevoerd wordt.
Als eerste is het al verplicht om een administratie op te zetten. In de basis is dit het bijhouden van wat er allemaal in en uit gaat bij de onderneming. Maar het niet alleen het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het is ook bijhouden hoeveel uren er aan de onderneming besteedt worden, welke zakelijke kilometers worden er gemaakt. Daarnaast natuurlijk alle bonnen van uitgaves bewaren, en zorgen voor een juiste facturering van de eigen inkomsten.
En deze gegevens vallen onder de bewaarplicht: je moet gegevens 7 jaar lang bewaren, voor het geval er een controle komt en de belastingdienst bewijsmateriaal op gaat vragen. Deze bewaarplicht is voor het grootboek, de debiteuren- en crediteurenadministratie en nog wat andere zaken. Voor onroerende goed geld zelfs een bewaarplicht van 10 jaar. Voor meer informatie over bewaarplicht en eisen van de belastingdienst kunt u eens kijken op de website van de belastingdienst.
Het bijhouden van een correcte administratie kan ook de nodige voordelen bieden: wat te denken van de startersaftrek of zelfstandigenaftrek? Maak je per jaar minimaal 1225 uur (dit is het zogenaamde urencriterium) dan heb je fiscale voordelen. En dat zijn zaken waar je eigenlijk een boekhouder voor nodig hebt: om je te laten profiteren van voordelen en regeltjes. Natuurlijk, je kunt zelf de basis ook wel regelen met wat boekhoudsoftware, maar op het eind heb je meer voordeel aan een fysieke boekhouder.